Pages

marți, 27 decembrie 2011

OLED TV-urile atacă piaţa în 2012

lg oled 

Televizoarele cu tehnologia OLED încep în forţă asaltul asupra utilizatorilor începând cu prima lună din 2012.

LG a anunţat că va prezenta peste doar două săptămâni, în cadrul Computer Electronics Show, prototipul celui mai mare TV cu panou white-OLED (tehnologie achiziţionată de la Kodak încă din 2009), cu o diagonală de 55 inci (140 cm) - o dimensiune record în momentul actual. 

Mai mult chiar, producătorul susţine că modelul va putea fi găsit în magazine la mijlocul anului! Terminalul cu o grosime de numai 5 mm oferă un contrast de 100.000:1, un timp de răspuns de 0,01 milisecunde, o paletă mai largă de culori şi consum de curent mai redus decât în cazul LCD-urilor.

Noul panel creat de cei de la LG beneficiază de costuri mai reduse de fabricaţie, graţie tehnologiei Oxide TFT - o soluţie mai ieftină decât panelurile existente, care foloseau tehnologie Low Temperature Poly Silicon (LTPS).
lg oled1

Acelaşi producător a prezentat, cu doar un an în urmă, în cadrul IFA Berlin, un televizor beneficiind de aceeaşi tehnologie OLED (Organic Light Emitting Diodes - diode organice emiţătoare de lumină)  cu o diagonală de 31 inci, care costa 2.500 de dolari. LG a renunţat însă la dezvoltarea modelelor mai mici, despre care spune că nu sunt destul de profitabile. Iar dacă preţurile terminalelor de acest tip sunt, deocamdată, prohibitive, specialiştii se aşteaptă ca până în 2016 acestea să fie la nivelul celor LCD.

Nici celălalt important producător coreean, este vorba despre Samsung, nu se lasă mai prejos! Se pare că şi acesta pregăteşte, tot pentru CES 2012, un televizor OLED de aceeaşi diagonală. Acesta va folosi un proces de fabricaţie Fine Metal Mask (FMM), şi nu Small Mask Scanning (SMS). Compania a anunţat că va începe producţia de serie spre sfârşitul lui 2012 sau cel târziu la începutul lui 2013.

Potrivit companiei de cercetare DisplaySearch, cele două companii – Samsung şi LG – ar putea atinge anul viitor o producţie de dispozitive OLED TV de aproximativ 50.000 de unităţi, vânzările de astfel de terminale urmând să atingă, în 2012, 278 milioane dolari. Divizia de cercetare a fondului de investiţii Goldman Sachs estimează o rată anuală de creştere de 104%  pentru televizoarele OLED, acestea urmând să atingă în 2020 un raport de unu din patru aparate TV.

Zvonurile mai spun că şi Apple ar pregăti un OLED TV – compania tatonând pentru un eventual acord cu LG în postura de furnizor al panel-urilor de 55  de inci. Analiştii sunt însă sceptici că producătorul coreean ar putea avea suficientă capacitate de producţie pentru ambele companii.

Sursa: chip.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Powered by High tech Blog™