Pages

miercuri, 28 septembrie 2011

Cum testezi performanţele telefonului tău Android

Utilizatorii de smartphone-uri cu Android au la dispoziţie o mulţime de aplicaţii gratuite menite să le arate de ce sunt capabile dispozitivele. Ca şi benchmark-urile pentru PC, benchmark-urile pentru telefoane mobile reprezintă o serie de teste sintetice care nu reflectă 100% performanţele reale ci au mai mult un rol orientativ.
Am ales câteva teste populare pe care le recomandăm celor interesaţi de performanţele grafice şi de procesare ale telefoanelor Android.

Quadrant Standard Edition

Este cea mai cunoscută şi utilizată aplicaţie de benchmark pentru telefoanele cu sistem de operare Android.
Quadrant Standard Edition testează procesorul, memoria şi chipset-ul grafic al telefoanelor inteligente cu Android şi afişează grafice comparative la sfârşitul testului. Utilizatorii pot vedea astfel unde se situează telefonul lor în raport cu alte dispozitive Android.
 




Pentru testarea separată, pe componente, trebuie achiziţionată versiunea "Advanced" sau "Pro" a Quadrant-ului.
La secţiunea System Info ni se pun la dispoziţie informaţii detalitate despre hardware-ul telefonului.
 
Global Quadrant Rank

O altă aplicaţie completă de benchmark care ne ajută să ne formăm o idee de ansamblu legată de performanţele dispozitivului. Testele de bază sunt aceleaşi ca şi în cazul Quadrant - procesor, memorie, grafică 2D şi grafică 3D. În plus, avem la dispoziţie şi un test de viteză pentru cardul de memorie (viteză de scriere şi citire) şi unul pentru detectarea pixelilor defecţi de pe ecran.


 AnTuTu

AnTuTu, în ciuda numelui un pic hilar, este o aplicaţie foarte bine pusă la punct şi care ne oferă nişte rezultate precise. Spre deosebire de Quadrant Standard, aici avem posibilitatea să alegem ce componente dorim pentru teste.

Durata unui benchmark complet cu AnTuTu este destul de mare. Ea se ridică la aproximativ patru minute, în vreme ce restul benchmark-urilor (în mod default) sunt gata în cel mult două minute.
Comparatorul este bine structurat pe categorii de testare, dar suferă din lipsa unor smartphone-uri importante cu Android: Xperia Arc şi HTC Sensation sunt doar două dintre ele.


 Linpack for Android

Are o interfaţă cât se poate de rudimentară, o interfaţă ce ne aduce aminte de testul Prime 95 pentru procesoarele de pe PC-uri. Linpack for Android testează însă procesoarele dispozitivelor mobile cu Android şi afişează puterea lor de calcul exprimată în MFLOPS (milioane de operaţii în virgulă mobilă pe secundă). Cu toate acestea, foarte mulţi testeri sunt contrariaţi de rezultate şi nu le consideră relevante în utilizarea de zi cu zi.


RealPi Benchmark

O aplicaţie dedicată trup şi suflet procesorului şi memoriei instalate pe platformele mobile ce rulează Android OS. Denumirea RealPi nu a fost aleasă întâmplător - metoda pentru testarea acestor componente constă în calcularea numărului Pi cu până la... 1 miliard de zecimale.
RealPi
SmartBenchmark 2011
Testează smartphone-urile cu Android şi stabileşte două index-uri: unul pentru productivitate, celălalt pentru jocuri. Baza de date comparativă este vastă şi permite filtrarea rezultatelor după numeroase criterii.



Smartbench 2011


Alte aplicaţii

Android Market găzduieşte şi alte aplicaţii de tip benchmark, unele mai avansate decât cele prezentate, dar care au dezavantajul de a fi comercializate contra-cost. Câteva exemple:
  • Quadrant Pro;
  • )s) Benchmark One;
  • CF-Bench Pro;
  • Linpack Pro.
Pentru a obţine rezultate cât mai corecte în benchmark-uri, închideţi toate aplicaţiile mai puţin pe cele critice de sistem. Majoritatea testelor necesită o conexiune activă la Internet.

Sursa: go4it.ro








0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
Powered by High tech Blog™